שלושת המפתחות להצלחת הפרויקט

  1. עבודה דרך המורים (תפיסת המורה ככלי המרכזי בחינוך)
  2. המתודה- התנסות חווייתית
  3. עבודה עם היסודות המהותיים בחינוך

 

להלן הפירוט:

עבודה דרך המורים

"הדרך הנכונה לחנך בני אדם היא להיות להם לדוגמא" (אלברט אינשטיין)

הילדים לומדים לא ממה שאנחנו אומרים אלא ממי שאנחנו, מאיך שאנחנו. מבלי לשים לב הם מתנהגים כמו האנשים שהם רואים. מאחר והילדים מבלים שעות רבות בבית הספר, מורים מהווים מקור השפעה משמעותי עבורם.

מעבר למיומנויות ההרצאה והכרת השיטות להסביר תכנים מסוימים, היינו רוצים שמחנכי ילדינו יהיו מסוגלים להנחיל לתלמידים סגולות כגון מודעות לעצמי, סקרנות וחקירה, ראיית האחר, ביטחון עצמי, מציאת ייעודי בחיים, קבלה, הכלה והתמודדות עם קשיים מכל הסוגים. ידוע לנו כי בעבר הרחוק מאוד, מורה היה מתקבל לתפקיד רק אם היה אדם המשמש דוגמה הלכה למעשה של ערכים אלו.

נציין כי ערך התכנית שבנינו לא מסתכם בנושא הערכי בלבד. בעוד מערכת החינוך עדיין שמה את הדגש על שינון תכנים לקראת בחינות, אנו מאמינים שלנושא זה חשיבות משנית. החשיבות הראשית בעינינו היא בעידוד תהליכי פיתוח של האמצעים שבעזרתם יוכל הילד ללמוד את כל אשר יצטרך. אמצעים אלו הם למשל סקרנות טבעית, הכרת תהליכי החשיבה וההתניות שבי, מציאת הכוח שבי להתגבר על קשיים, שאילת שאלות, הקשבה, פתיחות, חקרנות, יצירתיות ועוד. לא בתיאוריה ולא כסיסמאות, אלא כפרקטיקה ברת יישום באופן מידי.

הידעת? כמחצית המורים המסיימים לימודיהם במוסדות הרגילים להכשרת מורים נושרים מן ההוראה ב-5 שנים הראשונות לתפקיד. אחוזים לא מבוטלים נושרים גם לאחר שנים רבות במקצוע, עקב שחיקה. הדבר אינו מפתיע, שכן המחיר הרגשי והמנטלי שעל המורים לשלם כבד מנשוא, ומלווה בחוסר תמיכה של החברה.  לסיכום מאמר בנושא נשירה מהוראה.

 

המתודה של הפרויקט

מסירת ידע תיאורטי היא איננה אמצעי מספק לרכישת הכלים שאנו רוצים לתת למחנכים. האם ניתן לדעת מה טעמו של לחם רק מלהסתכל עליו? רק מורה שחווה את הדבר על בשרו יוכל להביא את החוויה הזו לתלמידיו. לכן התכנית שלנו שמה דגש על התנסות חווייתית-משמעותית. בסדנה אנו נתרגל התבוננות פנימה וניתן מקום לכל מה שיביאו המורים (קשיים, רגשות, מחשבות שלא קל לשתף). כך הם יוכלו ללמד את הילדים קבלה והכלה של האחר ושל עצמי. אנו נתנסה בהקשבה מלאה בכדי שמורים יוכלו להעביר הלאה הקשבה מהי. נעודד במורים חיבור למקור היצירתי והחקרני בעצמם. כך יזכו גם תלמידיהם להתנסות בחדוות היצירה והחקירה.  נעורר את סקרנותם הטבעית של המורים. כך הם ידעו איך לעורר את סקרנותם הטבעית של תלמידיהם.

על ידי מתן תנאים שמאפשרים למורה להביא את עצמו באמת, בכנות, יתאפשרו פיתוח והעלאת רמת המודעות של המורה לעצמו, כאדם, תוך כדי עבודה על 'קבלת עצמי כפי שאני'. שני המרכיבים הבסיסיים הללו באישיותו של המורה יאפשרו לו להיות נוכח בכיתה, לראות את העומד מולו כאדם לקבל אותו כפי שהוא ומכאן- לקיים יחסים בריאים, מחזקים ונכונים עם התלמידים. יחסים של דיאלוג אמיתי ושל הוקרה שיאפשרו למידה אמיתית וחינוך מתוך מסע משותף.

עבודה עם היסודות המהותיים בחינוך

לקריאת מאמר העוסק בנושאים המהותיים בחינוך