התכנית
קידום ההכרה בחשיבותם של הקשבה, קבלה, מודעות ונוכחות ואת העשייה לקידומם והנחלתם בעולם החינוך, בין היתר על ידי (1) כתיבה והפצה של טקסטים המעוררים לפעולה ברמה האישית, הקהילתית והפוליטית, (2) מתן הרצאות למורים, מנהלים, הורים ולקהל הרחב, שמטרתן להפיץ את הבשורה, (3) קיום מעגלי דיאלוג בהם ישתתפו מורים, מנהלים, אנשי חינוך, הורים ועוד, דבר שיעורר את המודעות לצורך ביסודות מהותיים אלו, ואת הרצון לפעול למענם, (4) מתן סדנאות למורים כפי שמפורט להלן.
סדנאות למורים
כאמור, כלי החינוך החשוב ביותר הנו המורה, ולכן בחרנו להשקיע במורים. כל מורה המשתתף בתכנית יעבור סדנה אחת לשבוע, ובמקביל יקבל מענה שוטף וליווי אישי לאורך השנה כולה.
הסדנה תהווה מרחב שיח תרפוייטי במסגרת דיאלוג פתוח של שיתוף בחוויות אישיות, תוך התנסות חווייתית בקבלה, הקשבה, התבוננות עצמית, ראיית ה"אחר" וקיום שיח אותנטי. כמו כן, יתקיימו למידה והתנסות במיומנויות חינוכיות שונות, כגון: גישור, עבודה עם טעויות, דמיון מודרך וכו'. בהתאם לצרכים ולבקשות של המורים ושל המנחים.
באווירה של אמון, הוקרה וקשב, מתפתחת היכולת של המורה לחקור את עצמו בפעולה. "כאשר הוא חש ומבין שמוקירים אותו כאדם, אזי הוא יכול להתחיל בהדרגה ליחס ערך לעצמו וחשוב מכל, הוא יכול להתחיל, לחוש ולהרגיש את מה שמתרחש בקרבו, מה הוא מרגיש, במה הוא מתנסה, כיצד הוא מגיב.." (קארל רוג'רס, "החופש ללמוד").
העיקרון המנחה של סדנה זו הוא העיקרון הסוקרטי 'דע את עצמך'. המשלים את הנחת יסוד לפיה מודעות עצמית של המורה תעלה היכולת שלו לפגוש ולהכיל את מורכבותם של ילדים. לב הסדנה הזאת הוא- המורה כאדם. תשומת לבו של המורה (כשל רוב האנשים) כל הזמן מופנית החוצה וכך הוא שוכח את עצמו, נרדם בפנימיותו וזוהי אחת הבעיות המרכזיות. המורה צריך להתעורר לעצמו, למורכבות של עצמו, לדפוסיו ולהתניותיו, לחולשותיו ולעוצמות שלו. ומכאן, להמשיך ולהתפתח כאדם וכמקצוען המאמין בכוחו של הדיאלוג המפרה, הבנוי על אמון ועל הקשבה.
מרצים אורחים: יתקיימו 10 מפגשים עם מרצים אורחים מומחים בתחומי הטיפול והחינוך.
הליווי האישי: הדרכה אישית לכל משתתף המספקת חיבור מעשי לפרקטיקה ולעבודה היומיומית.
מענה שוטף: כהשלמה לליווי האישי הפרונטלי, יינתן מענה טלפוני למורים על פי הצורך.
הפגישות האישיות והמענה השוטף מהווים חיבור מעשי לפרקטיקה ולעבודה היומיומית. אנו מאמינות כי דרך התבוננות, דיאלוג, וחיבור תאורטי ומעשי לעבודה החינוכית ניתן לקדם עשייה אפקטיבית.
מטרות העל של התכנית
-
חיזוק היסודות המהותיים בחינוך: קבלה, אמון, הוקרה, דיאלוג, למידה ובחירה.
-
יצירת יחסים מעצימים בין המורים לתלמידיהם, בין המורים לבין עצמם ולמורים אחרים בצוות, בין התלמידים לבין עצמם ולחבריהם.
-
ביסוס ושיפור הדימוי והביטחון העצמי (של התלמידים ושל המורים כאחד).
יעדי משנה
- צמצום תופעת הנשירה בכלל ובעיקר אצל מורים חדשים. (לסיכום מאמר בנושא נשירה מהוראה)
-
צמצום נשירת תלמידים מביה"ס.
-
צמצום אלימות והעמקת דיאלוג.
-
הפחתת הקונפליקטים בין תלמידים ומורים.
- שיפור היחס למורים בישראל- העלאת קרנם בעיני הציבור הרחב.
- יצירת 'עמידות' אצל נוער בסיכון (לסיכום מאמר בנושא עמידות)
- גיוס התלמיד ללמידה – שיפור הישגים.
- קירוב התלמיד להכרה בייעודו ואמונה ביכולותיו לממשו.